Oferte Dr. Kurbe | Oferte stomatologice si estetice

Scroll Top
str. Delea Noua nr. 23 Corp C1

Ortodontie

WhatsApp Image 2021-10-20 at 16.54.15 (3)
ORTODONTIE

Ortodonţia şi ortopedia dento-facială alcătuiesc specialitatea de medicină dentară care are ca obiect de studiu supravegherea, ghidarea creşterii şi a dezvoltării structurilor dento-faciale, patologia acestora, precum şi terapia anomaliilor dento-maxilare.
Tratamentul ortodontic este recomandat deoarece pe termen lung , afectiunile netratate pot duce la aparitia unor defecte de vorbire, predispozitie pentru formarea tartrului si implicit a cariilor dentare sau tulburari ale sistemului digestiv.
Orice tratament ortodontic incepe cu efectuarea unei consultatii si întocmirea planului de tratament de catre medicul ortodont. In functie de situatia existenta la nivelul arcadelor dentare, pacientul va purta un aparat ortodontic, fie fix, fie mobil.

Malocluzia dentară reprezintă o relație anormală între dinții celor doua arcade dentare. Relația dintre dinții superiori și cei inferiori se numeste ocluzie dentară.

Într-o ocluzie normală, dintii superiori sunt pozitionati usor in fața celor inferiori. Puține persoane au ocluzia perfectă.În cazuri severe însă, înghesuirea dinților și mai ales o mușcătură greșită pot ridica și alte probleme,altele decât cele de natură estetică.

  • dinții înghesuiți sunt mai greu de igienizat; din acest motiv, crește riscul apariției cariilor la acest nivel (in special cariile interdentare)
  • malocluziile severe pot pune presiuni suplimentare asupra dinților, făcându-i vulnerabili la fracturi sau carii
  • malocluziile severe pot crea dificultăți în vorbire, masticație și deglutiție .

 

De ce apare malocluzia ?

Malocluzia poate fi favorizată de mai mulți factori:

  • Disproporția dintre mărimea maxilarului și cea a dinților

O cauză frecventă a înghesuirii dinților este disproporția dintre mărimea maxilarului și cea a dinților. Dacă maxilarul copilului are dimensiuni prea mici, dinții pot erupe inghesuiți. Din contră, dacă există prea mult spațiu pe maxilarul superior sau mandibulă, dinții pot erupe spatiați sau în poziții anormale.

    • În urma extractiilor dentare

Când se pierde un dinte (definitiv sau temporar), dinții din apropiere tind să se deplaseze în spațiul nou disponibil, modificându-și aliniamentul. Acest proces poate favoriza atât înghesuirea dinților cât și apariția unei ocluzii greșite.

Din acest motiv, momentul extracției dinților de lapte trebuie ales cu atenție. Dacă un dinte temporar este extras prea repede, dinții vecini ar putea „închide” bresa formata, iar la erupție, dintele permanent nu va mai dispune de suficient spațiu.

  • Disproportie între mărimea maxilarului și a mandibulei

Dacă maxilarul superior este cu mult mai mare decât mandibula, dinții superiori ar putea erupe mult in fața celor inferiori. Este favorizată astfel apariția unei „supramușcături”.

Dacă mandibula este mai voluminoasă, dinții inferiori ar putea erupe în fata celor superiori ceea ce duce la apariția ocluziei sau „mușcăturii” inverse.

 

  • Alte cauze

Alte cauze includ suptul degetului, folosirea incorectă a suzetei sau respiratia orală. Unele forme de malocluzie pot avea și o componentă ereditară.

 

Simptome și semne

Cele mai evidente semne ale malocluziei sunt de ordin estetic și se datorează înghesuirii sau încălecării dinților sau apariției unei „muscături” anormale (spre exemplu, ocluzia inversa) care are efecte importante asupra fizionomiei individuale.

Malocluziile ușoare nu produc niciun simptom. Afecțiunile severe pot determina disconfort la mușcat sau mestecat, tulburări ale vorbirii  sau dificultăți la înghițire. Deoarece pot îngreuna o igienă orală adecvată, malocluziile pot favoriza apariția cariilor sau a afecțiunilor gingivale.

 

Tratamentul malocluziei

Tratamentul malocluziilor este realizat de către medicul ortodont.

  1. Tratamentul malocluziilor la copii

Înghesuirea dinților este o tulburare destul de frecventă la copii. Înainte de începerea tratamentului, medicul ortodont va conduce o examinare amănunțită care va include:

  • intrebări despre starea de sănătate a copilului
  • examinarea dinților și a țesuturilor orale
  • radiografii dentare și poze cu fața și dinții pacientului
  • realizarea unei amprente dentare în vederea confecționării unui model de studiu.

În urma acestor examinări, medicul specialist va putea stabili un diagnostic corect urmat de un tratament adecvat.

Malocluzia este tratată apoi prin folosirea de aparate ortodontice care sunt formate din fire metalice fixate de dinți. Presiunea constantă ușoară asupra dinților îi ajută să revină la poziția lor corectă.

Dacă malocluzia îmbracă forma unei tulburări de ocluzie, se vor indica aparate care ajută mandibula să se repoziționeze corect față de maxilarul superior. Tratamentul malocluziilor în perioada de creștere este cel mai eficient deoarece repoziționarea dinților și a maxilarelor se face mult mai ușor.

 

  1. Tratamentul malocluziilor la adulți

Principiul tratamentului este același, dar durata acestuia este de obicei mai mare. În cazul înghesuirilor se recomandă aparate fixe care trebuie ținute pe o perioadă de minim 2 ani. Aparatele pot îngreuna periajul dentar; așadar, este nevoie de o atenție sporită în timpul realizării igienei orale.

Aparatele ortodontice de repoziționare a mandibulei nu sunt eficiente la adulți; dacă este nevoie de o repoziționare a mandibulei, singura metodă este intervenția chirurgicală.

După terminarea tratamentului, dinții tind să revină în poziția inițială; din acest motiv, se folosește un aparat de contenție care mai trebuie purtat o perioadă care poate varia între câteva luni și câțiva ani.

În concluzie:

  • tratamentul malocluziilor poate dura 2 ani sau chiar mai mult în funcție de cazul clinic
  • un tratament ortodontic durează mai mult la adulți decât la copii
  • la sfârșitul tratamentului, se va confecționa un aparat de contenție care trebuie purtat pentru o perioadă care poate ajunge la cațiva ani

este indicat sa vă duceți copiii regulat la medicul ortodont încă de la vârsta de 2 ani. În acest fel, orice tulburare va fi diagnosticată din timp iar tratamentul va fi mult mai simplu.

Leave a comment

× Chat