Tratamentul de canal: cât timp rezistă acesta?
Cu o îngrijire corespunzătoare și vizite regulate la medicul stomatolog, tratamentele de canal pot asigura păstrarea pe viață a dintelui la nivelul arcadei dentare. Cu toate acestea, orice dinte care a suferit un proces restaurator este foarte predispus la o recidivă de carie, dacă igiena cavității orale este deficitară. Mai mult, dinții cărora li s-a efectuat un tratament de canal devin mult mai sensibili la fractură față de dinții vitali, fapt ce impune aplicarea unei coroane dentare la nivelul dinților tratați.
Distrucția osoasă periapicală (din jurul rădăcinii) poate fi observată cu ajutorul radiografiilor dentare, acestea jucând un rol crucial în diagnosticarea corectă a afecțiunii și evoluția în timp a tratamentului. În cazul în care dintele prezintă o infecție importantă, pacientului i se prescrie tratament cu antibiotic, acesta fiind stabilit de către medicul specialist.
Există totuși situații în care, din motive estetice sau funcționale, pacientul dorește să schimbe pivotul de la nivelul canalului radicular, apelându-se la un retratament de canal. În acest caz, coroana este fie îndepărtată, fie înlocuită, pentru a se facilita accesul în camera pulpară și la nivelul rădăcinii dintelui.
Dacă pacientul nu acuză durere post-tratament și este lipsit de manifestări parodontale, un tratament de canal efectuat corespunzător poate susține dintele pe poziția sa pe tot parcursul vieții, evitându-se astfel inserarea unui implant.
Etapele tratamentului de canal
Tratamentul de canal reprezintă o procedură minuțioasă prin care pulpa necrozată a dintelui afectat este îndepărtată, aceasta fiind înlocuită cu materiale dentare speciale ce permit menținerea dintelui devitalizat la nivelul arcadei dentare.
Deși un tratament pe un dinte monoradicular (o singură rădăcină) sau cu rădăcini în care accesul se face ușor poate fi efectuat de către medicul stomatolog, specialistul endodont este cea mai avizată persoană pentru a efectua o astfel de intervenție, ajutându-se de instrumente de magnificație (microscop) și de curățare a canalelor dentare (ace endodontice) speciale.
Dinții care beneficiază de astfel de tratamente sunt cei a căror cameră pulpară este deschisă, cu o pulpă afectată și inflamată, principala cauză fiind netratarea unei carii simple, aceasta având ca evoluție un proces carios complicat, ireversibil. De asemenea, fracturile coronare pot duce la deschiderea camerei pulpare. Soluția ideală de restaurare a dintelui fiind cu ajutorul tratamentului de canal urmat de o coroană dentară.
De cele mai multe ori, pacientul se prezintă la medicul stomatolog cu dureri intense la nivelul dintelui afectat, care nu sunt ameliorate de îndepărtarea stimulului agresiv (proces ce se numește carie complicată). După stabilirea unui diagnostic ce impune tratarea dintelui printr-o obturație de canal, cu ajutorul testelor de vitalitate și al radiografiilor, medicul specialist urmează un protocol de tratament, care constă în:
- Anestezie locală urmată de plasarea sistemului izolator (folia de digă)
- Curățarea procesului carios și deschiderea camerei pulpare
- Îndepărtarea pulpei afectate din camera pulpară și de la nivelul canalelor radiculare
- Tratamentul mecanic de canal și dezinfectarea canalelor prin irigații cu soluții speciale
- Obturația de canal (plus inserarea de pivot radicular, dacă este nevoie de acesta)
- Obturația coronară (preparația pentru o coroană dentară, dacă situația clinică impune acest lucru)
Întregul proces se realizează sub anestezie locală, cu ajutorul microscopului (dispozitiv ce are rolul de a mări imaginea zonei afectate, oferind o mai bună vizibilitate medicului specialist față de lucrul la ochiul liber).
În urma tratamentului, dintele este păstrat pe arcadă, putând să aibă stabilitate pentru tot restul vieții pacientului, fiind astfel evitată extracția acestuia.