str. Delea Noua nr. 23 Corp C1

Radiologie

RADIOLOGIE
RADIOLOGIE

Radiografiile dentare pot detecta precoce afectiunile care pot aparea la nivelul maxilarelor,dintilor,articulatiilor temporo mandibulare,sinusurilor maxilare sau canalelor mandibulare.

În medicina dentară, precum în oricare altă ramură a disciplinelor medicale,examinarea completă și complexă a pacientului reprezintă fundația procesului de stabilire a unui diagnostic corect, bazat pe dovezi medicale.

În domeniul
stomatologiei, adesea,anamneza și examenul clinic obiectiv nu sunt suficiente pentru a dobândi toate informațiile necesare stabilirii unui diagnostic complet și corect. Astfel, este necesară recomandarea unor investigații paraclinice, pentru a îmbogăți bagajul de cunoștiințe medicale referitoare la starea clinică locală și loco-regională, acestea având rol important în stabilirea diagnosticului pozitiv, prin confirmarea sau infirmarea diagnosticului prezumtiv.

Din multitudinea investigațiilor paraclinice care pot fi recomandate pacientului în medicina dentară, rolul central îl joacă investigațiile imagistice, începând de la cele radiologice standard și ajungând la utilizarea metodelor digitale moderne de radiodiagnostic.Radiografiile dentare reprezintă investigații paraclinice cu rol în diagnosticul primar pentru a putea determina tipul de patologie, stadializarea stării clinice patologice și ajută în formularea unui plan de tratament corect, individualizat.
Ele au rolul de a confirma suspiciunile clinice și întărirea diagnosticului prezumtiv, ori, foarte frecvent, pot evidenția fenomene/ formațiuni patologice care nu pot fi decelate la examenul clinic. Valoarea lor în procesul de diagnosticare depinde într-o mare măsura de calitatea imaginii obținute.

Ce sunt radiografiile dentare și de ce sunt necesare?

Razele X sunt o formă de energie care poate călători sau poate fi absorbită de obiecte solide. Această energie este absorbită de obiecte dense, cum ar fi dinții și oasele, care pe radiografie apar ca zone de culoare deschisă dar acestea trec si prin obiecte mai puțin dense, cum ar fi gingiile și obrajii, care apar ca zone întunecate.

Radiografia dentara ajuta la identificarea problemelor care nu pot fi observate doar in cadrul unei examinari clinice intraorale.
Tratarea afectiunilor inca de la începutul dezvoltării lor vă pot economisi bani, evita disconfortul (dacă aceste probleme sunt tratate ulterior) și, eventual, chiar vă pot salva viața.
Radiografia dentara reprezinta o parte integranta a practicii stomatolgice si ne ajuta sa descoperim afectiunile care nu sunt vizibile la o consultatie obisnuita: – carii interdentare sau secundare situate sub obturatii vechi – fisuri – scaderi in masa osoasa asociate cu bolile parodontale – probleme la nivelul camerei pulpare sau a cananeleor radiculare ,etc.Radiografiile evidentiaza de asemenea si alte anomalii, cum ar fi chisturi, forme canceroase sau alte schimbari asociate cu bolile metabolice si sistemice.

In privinta copiilor, radiografiile dentare sunt utile pentru a observa daca spatiul cavitatii bucale este suficient pentru intreaga dentitie, pentru a observa evolutia dintilor temporrari sau permanenti si eventualii dinti inclusi, supranumerari, anodontii, etc.

Radiografiile dentare sunt un mijloc eficient de monitorizare a starii de sanatate a cavitatii bucale pentru adultii ce prezinta un risc deosebit. Acestia sunt persoanele cu lucrari protetice extinse (inclusiv obturatii), cei care consuma frecvent bauturi indulcite, pacientii cu boli parodontale, persoanele care sufera de xerostomia sau uscaciunea gurii sau fumatori.

Medici
rsz_5s4a1263
dr. Alina Mogos
Medic Dentist specialist
Program de lucru

Luni  – Vineri :

10:00 am – 21:00 pm

Sambata:

09:00 am – 13:00 pm

Duminica:

inchis

Cere o programare

Scrie-ne si te vom contacta noi!