Intervențiile all-on 4 sau all-on 6
Odată cu evoluția medicinei dentare, soluțiile de tratament în cazul pacienților care în trecut aveau prospecte rezervate în ceea ce privește redobândirea zâmbetului și a funcționalității dinților au devenit tot mai diverse și cu rezultate cât mai spectaculoase. În ceea ce privește tratamentul pentru pacienții edentați total a căror singură soluție este reprezentată de inserarea de implanturi, numărul mare de șuruburi și costul ridicat al planului de tratament reprezintă motive pentru care o mare parte dintre pacienți renunță la acest tip de terapie.
Intervențiile de tip: all-on 4 sau all-on 6. Ce sunt și pentru cine sunt recomandate?
În sprijinul pacienților care se confruntă cu astfel de probleme au apărut tratamentele de tip all-on 4 și all-on 6, soluția ideală de reabilitare orală la un cost mai scăzut și cu rezultate impresionante. Acest tip de tratament poate susține o proteză fixă atât la maxilar, cât și la mandibulă, fiind preluate funcțiile dinților naturali. În funcție de gradul resorbției osoase și al distribuției forțelor masticatorii, se poate opta pentru amplasarea de 4 sau 6 implanturi. Deoarece osul maxilar este mai subțire și mai spongios, se recomandă amplasarea de 6 implanturi, în timp ce la nivelul mandibulei pot fi inserate doar 4.
Rezultatele sunt vizibile chiar de a doua zi, atunci când pacientului i se aplică lucrarea provizorie ce restaurează întreaga arcadă afectată. Lucrările de acest tip sunt recomandate pacienților care suferă de boala parodontală sau au lipsuri semnificative de os.
Principalul avantaj al acestui tratament este adaptabilitatea, putând fi folosit și atunci când pierderile osoase nu permit implanturile convenționale, fără intervenții chirurgicale adiționale.
Etapele tratamentului cu implanturi all-on-4 sau all-on-6
Etapele de tratament în cazul reabilitării orale de tip all-on-4 sau all-on-6 încep întotdeauna cu un diagnostic bine definit de către medicul curant. Astfel, în prima vizită la cabinetul stomatologic, pacientului i se efectuează consultul preliminar, în care este pus un diagnostic de către medicul stomatolog, acesta fiind cel care întocmește planul de tratament și îl discută cu pacientul său.
Înainte de intervenția propriu-zisă, este necesară investigația imagistică, fiind recomandate radiografia panoramică și tomografia computerizată. Cu ajutorul acestora se observă clar resorbția osoasă, se fac măsurători și se stabilește poziția viitoarelor implanturi.
În ce privește etapa preprotetică, se pregătește câmpul operator pentru a putea fi inserate implanturile, de cele mai multe ori acest aspect fiind realizat prin multiple extracții dentare efectuate sub anestezie locală, pacientul rămânând astfel cu arcadele pregătite de inserarea implanturilor. În funcție de poziția la nivelul arcadei, acestea pot fi inserate vertical (în zona frontală) și oblic (în zona laterală), facilitându-se o susținere cât mai bună a lucrării protetice.
În urma intervenției chirurgicale, pacientul primește o lucrare provizorie, pe care o va purta pe tot parcursul perioadei de osteovindecare, ce poate varia între 3 și 6 luni post-intervențional. După perioada de vindecare, se poate amplasa lucrarea protetică finală, ce va restaura arcadele și va reda pacientului funcționalitatea de mult pierdută.
Principalul avantaj al acestui tip de tratament îl constituie rezultatele imediate și radicale, ce restabilesc încrederea de sine a pacientului, care poate duce o viață obișnuită cu noua sa lucrare protetică.