Planul de tratament in cazul implantului dentar si etapele acestuia
Inserarea unui implant dentar reprezinta o procedura medicala complexa, care poate fi efectuata doar de catre un medic stomatolog cu pregatire in implantologie. Astfel, pentru a asigura un tratament eficient si lipsit de complicatii, exista un protocol ce trebuie urmat de fiecare medic, inainte de interventia propriu-zisa. Primul pas este consultul pacientului de catre medicul curant, stadiu in care se pune diagnosticul si se discuta planul de tratament. Consultul este urmat de investigatiile radiologice, fara de care nu se poate realiza inserarea implantului, pentru a oferi un prognostic cat mai concret al viabilitatii sale.
Tomografia computerizata ( CT ) reprezinta o modalitate prin care medicul vizualizeaza in 3D atat tesuturile moi cat si cele dure ale pacientului, aceasta oferind date despre pozitia nervilor si a vaselor mari de sange, dar si putandu-se face masuratori pentru viitoarea inserare a implantului. Aceasta este completata de radiografia panoramica, uzual folosita inaintea oricarui tratament stomatologic invaziv. In cazul pacientilor cu afectiuni generale, se pot recomanda si analizele de sange, asta la cererea medicului stomatolog.
Dupa stabilirea unui plan de tratament complet, urmeaza inserarea propriu-zisa a implantului. Aceasta se face sub anestezie, este lipsita de durere si este mai putin traumatizanta pentru os decat extractia unui dinte. Urmeaza perioada de vindecare, timp in care implantul este integrat in os, comportandu-se ca o radacina de dinte natural. Perioada de osteointegrare dureaza intre 3 si 6 luni, timp in care pacientul poarta o proteza special conceputa sa nu afecteze pozitia implantului. Dupa perioada de vindecare, pacientul primeste coroana/ lucrarea permanenta, dintele fiind complet inlocuit.
Câte implanturi dentare se recomandă?
În funcție de lipsurile pacientului, fie ca vorbim de un singur dinte lipsă sau o arcadă complet edentata, implanturile sunt soluția ideală și de durată în cele mai multe dintre cazuri. Implanturile pot susține o singură coroană dentară, atunci când vorbim despre o singură edentatie, cat și o punte intreaga, atunci când lipsesc mai mulți dinți vecini. Mai mult, în cazurile dificile în care pacientul nu mai prezintă niciun dinte pe arcadă, sau aceștia au afectarea parodontala atât de serioasă încât prezintă indicație de extracție, lucrările de tip “all on 4” sau “ all on 6 “ sunt soluția ideală.
Acest tip de tratament reprezintă reabilitarea orală totală folosindu-se ca bază pentru lucrarea protetica 4, respectiv 6 implanturi inserate la nivelul arcadei, ideal in cazurile in care pacientul prezinta o resorbtie osoasa pronuntata, cu imposibilitatea realizarii unei aditii osoase. Mai mult, acest tip de procedura poate fi realizata in absenta unui sinus lift, ceea ce duce la o scadere a timpului dar si a costului tratamentului. La cateva ore dupa interventie se poate fixa proteza provizorie, urmand ca dupa perioada de recuperare pacientul sa beneficieze de lucrarea finala, fixata la nivelul implanturilor.
Pentru ca rata de succes a tratamentului sa fie cat mai ridicata si tinandu-se cont de particularitatile anatomice ale oaselor maxilare, este recomandat ca maxilarul superior sa fie reabilitat prin 6 implanturi, in timp ce lucrarea protetica mandibulara poate fi ancorata doar cu 4 suruburi. Aceste aspecte sunt influentate de existenta sinusurilor la maxilar si de densitatea osoasa. Rezultatele sunt impresionante, pacientul ajungând de la o arcadă compromisă la recapatarea funcțiilor masticatori, fonatice și, esențial, a funcției estetice.