Scroll Top
str. Delea Noua nr. 23 Corp C1

Igienă orală la copii: Care sunt cele mai eficiente metode de preventie a cariilor

igiena dentara la copii si preventia cariilor

Sănătatea orală la copii este strâns legată de încurajarea timpurie a unor obiceiuri de igienă dentară încă de la o vârstă fragedă pentru prevenirea cariilor și menținerea unui zâmbet sănătos pe termen lung. Cariile sunt considerate de cele mai multe ori afecțiuni inevitabile, însă o igienă orală corectă, vizite regulate la medicul stomatolog și obiceiurile sănătoase le pot ține departe. Așadar, ce pot face părinții ca micuții lor să aibă parte de o igienă orală adecvată? Sănătatea orală la copii influențează și starea generală de sănătate a lor. Află în acest articol cum obiceiurile de igienă dentară timpurie le asigură copiilor o dentiție sănătoasă și puternică și care sunt cele mai eficiente metode de prevenție a cariilor.

Obiceiuri de igienă orală sănătoasă la copii – cum le încurajăm?

Atunci când sunt mici, rutinele de orice fel oferă copiilor un sentiment de control și stabilitate în procesul de învățare, repetarea activităților ajutându-i să se simtă în siguranță și reducând anxietatea. Încurajarea copiilor de a adopta obiceiuri sănătoase se poate face prin crearea unei rutine distractive care să le dezvolte interesul și implicarea față de igiena orală. Exemple de rutină distractivă pentru un spălat al dinților mai plăcut: redarea unei melodii preferate în timpul periajului, crearea unui calendar al spălatului pe dinți cu stickere, utilizarea unui cronomentru sau chiar folosirea jucăriei preferate de pluș, unde copilul să “învețe” acea jucărie cum se poate spăla pe dinți.

De asemenea, explicarea urmărilor unei neglijări a igienei dentare poate spori motivația copiilor de a adopta obiceiuri sănătoase. Însă cel mai important și încurajator aspect care poate determina modelarea unui comportament bun este puterea exemplului prin observarea părinților. Aceștia trebuie să se spele pe dinți în același timp cu copiii lor, să le arate cum se face un periaj corect și să le explice de ce este esențial. În acest fel, copiii își vor însuși obiceiuri sănătoase de la o vârstă fragedă care îi vor însoți pe tot parcursul vieții și îi va transforma în adulți responsabili.

Cele mai eficiente metode de prevenție a cariilor la copii

Pentru că toate obiceiurile sănătoase de igienă orală se iau pas cu pas, părinții trebuie să-i învețe pe copii pe măsură ce cresc care sunt pașii corecți de îngrijire orală:

  1. Periajul dentar – este prima linie de apărare împotriva cariilor, fiind recomandat încă de la apariția primului dinte, de 2 ori pe zi (dimineața și seara) cu periuțe speciale pentru copii și pastă de dinți adaptate vârstei lor. Periuțele de dinți ar trebui să aibă peri moi pentru a nu irita gingia și se recomandă schimbarea acestora o dată la 3 luni sau mai devreme, dacă perii sunt tociți sau în cazul unor afecțiuni orale.
  2. Ața dentară – se folosește în clipa în care sunt crescuți toți dinții pe arcadă și sunt formate puncte de contact între aceștia. Periuța de dinți nu poate ajunge în aceste spații, iar curățarea este esențială pentru a preveni apariția cariilor interdentare.
  3. Apa de gură – se introduce în rutina de igienă orală cu recomandarea medicului dentist după vârsta de 6 ani, atunci când copilul are capacitatea de a nu o înghiți.

Cariile dentare apar în urma acțiunii acizilor produși de bacteriile aflate în cavitatea bucală care se hrănesc cu resturi alimentare. O carie netratată poate ajunge în stadiul de carie complicată în aproximativ 2 luni și poate afecta pulpa dintelui. De aceea, urmarea acestor pași și, în special, un periaj corespunzător pot ajuta la prevenirea cariilor.

Prevenția – un început sănătos

Una dintre cele mai sincere și pure bucurii ale vieții  este zâmbetul unui copil. De aceea, baza la care stă sănătatea oro-dentară la copii este dată de formarea obiceiurilor corecte. În completarea pașilor de îngrijire orală, un rol important îl are și alimentația echilibrată deoarece influențează sănătatea dinților. Este recomandat consumul de alimente bogate în calciu (lactate) și alimente mai crocante care pot ajuta la curățarea naturală a dinților (morcovi, mere) pentru o dantură sănătoasă și puternică.

În același timp, vizitele la medicul stomatolog ar trebui să se facă regulat deoarece o igienă dentară riguroasă nu este întotdeauna suficientă în prevenirea diverselor afecțiuni orale sau creșterea corectă a dinților. Este recomandat ca prima vizită să aibă loc în jurul vârstei de un an sau la 6 luni de la apariția primului dinte.

În cadrul clinicii Dr. Kurbe Center, medicii noștri se adaptează fiecărui copil pentru a le oferi o experiență pozitivă în care să înțeleagă că îngrijirea dinților nu este o obligație, ci mai degrabă o grijă față de ei înșiși. Te încurajăm să faci o programare pentru copilul tău, astfel încât să se bucure de un început sănătos și zâmbet încrezător!

Leave a comment

× Chat