Scroll Top
str. Delea Noua nr. 23 Corp C1

Gutiera dentară: Ce este și cum te poate ajuta? 

gutiera dentara

Gutiera dentară: Ce este și cum te poate ajuta? 

Cu siguranță ai mai auzit de gutiera dentară sau ai văzut persoane care folosesc aceste dispozitive, a căror structură diferă în funcție de nevoia pe care o rezolvă. Fie că sunt utilizate pentru a proteja dinții de bruxism, pentru albirea dentară, pentru menținerea rezultatelor obținute după un tratament ortodontic, pentru reglarea mușcăturii sau pur și simplu ca aparat dentar, gutierele au devenit indispensabile în cabinetele stomatologice din întreaga lume. 

În trecut, o simplă igienă orală părea suficientă pentru protecția dinților, dar, odată cu evoluția tehnologică, gutierele dentare au devenit soluții moderne care oferă o protecție suplimentară și îmbunătățesc sănătatea dentară în cazul mai multor afecțiuni. Citește în continuare pentru a afla care sunt tipurile de gutiere și, cine știe, poate te regăsești și te hotărăști să apelezi și tu la una. 

Care sunt tipurile de gutiere dentare? 

În funcție de scopul pentru care sunt folosite, gutierele pot fi de mai multe feluri: 

  • Gutiera de contenție: Acest tip de gutieră este destinat celor care au trecut printr-un tratament ortodontic și doresc să-și păstreze rezultatele obținute. Deși perioada de tratament este suficientă pentru a aduce dinții într-o poziție corectă, există riscul ca aceștia să se deplaseze dacă nu urmezi recomandarea medicului de a purta o gutieră de contenție. 
  • Gutiera pentru bruxism: Factorii care cauzează bruxismul pot fi diverși, iar pentru a fi rezolvat eficient, trebuie să identifici cauza și să o tratezi. Cu toate acestea, gutiera pentru bruxism îți protejează dinții de frecarea care are loc în timpul nopții, prevenind complicații mai serioase, precum fracturarea dinților sau mișcări asimetrice ale maxilarului. 
  • Gutiera pentru albire: Chiar dacă arată ca o gutieră normală, gutiera pentru albire este purtată împreună cu o substanță specială de albire. Rolul ei este de a menține substanța pe suprafața dinților pentru un timp mai îndelungat, maximizând efectul de albire. 
  • Gutiera pentru îndreptarea dinților: Cunoscută și ca „aparatul dentar invizibil,” această gutieră face același lucru ca un aparat dentar clasic, dar este aproape insesizabilă. Este fabricată dintr-un material transparent și se mulează perfect pe suprafața dinților, exercitând o presiune constantă pentru a-i alinia. 
  • Gutiera de decompresie mandibulară (ATM): Nu mulți pacienți au auzit de acest tip de gutieră, însă este foarte eficientă pentru cei care suferă de afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare. În principal, ajută la corectarea mușcăturii, relaxează mușchii maxilarului și menține o poziție corectă a dinților. 

Gutierele sunt nu doar funcționale, ci și estetice și confortabile 

Tehnologia dentară a avansat semnificativ, făcând gutierele mult mai eficiente și confortabile. Astăzi, acestea sunt fabricate din materiale flexibile și rezistente, spre deosebire de cele din trecut, care erau mai rigide și incomode.  

Datorită imprimării 3D și tehnologiilor avansate de scanare, gutierele sunt realizate cu o precizie aproape perfectă, adaptându-se exact formei dinților. De exemplu, aparatul dentar Spark utilizează gutiere transparente, personalizate în detaliu, pentru a alinia corect dinții fără a provoca disconfort. 

Concluzie 

Gutierele sunt gândite pentru a veni în ajutorul tău dacă ai una dintre afecțiunile despre care am discutat mai sus și trebuie privite exact în această manieră: ca o soluție eficientă oferită de evoluția tehnologică, capabilă să prevină deteriorarea dinților sau să îmbunătățească confortul și sănătatea orală.  

Leave a comment

× Chat