Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele dentare reprezintă o metodă modernă și minim invazivă de tratament ce are ca scop îmbunătățirea semnificativă a aspectului estetic al dinților, având un impact major asupra zâmbetului pacientului. Concret, fațetele sunt pelicule foarte subțiri fabricate din ceramică, ce au ca proprietăți principale rezistența și durabilitatea, care se aplică pe fața vestibulară a dinților.
Acestea sunt utilizate adesea în urma tratamentelor ortodontice, când, deși dinții sunt drepți, nu întrunesc cerințele estetice impuse de pacient. Defecte precum colorații, ușoare malpoziții sau asimetrii dentare pot fi corectate prin tratamentul cu fațete. Mai mult, acestea prezintă un rezultat exponențial mai estetic decât un tratament clasic folosind coroane dentare, întrucât este redată cu mai multă precizie transluciditatea dintelui natural.
După cum sugerează și denumirea, fațetele sunt cimentate strict pe fața vizibilă a dintelui, fiind astfel conservată o mare parte din dintele natural. Prin cimentare, piesa este consolidată la nivelul dintelui, preluându-i practic rezistența. Un alt avantaj al fațetelor dentare este șlefuirea minimă și cât mai conservatoare a dintelui, spre deosebire de cea mult mai agresivă în cazul preparației pentru o coroană dentară integrală.
Tipuri de fațete în funcție de materialul din care sunt confecționate
Fațetele dentare pot fi fabricate din diferite tipuri de materiale, toate însă având o trăsătură comună: estetică superioară. Astfel, ele pot fi confecționate din materiale fizionomice, precum ceramică, zirconiu sau chiar compozit. Fațetele din ceramică sunt cunoscute pentru aspectul lor natural și pentru rezistența crescută, fiind cimentate pe suprafața vestibulară a dinților, rezistând forțelor masticatorii mari.
Cele mai cunoscute și utilizate sunt cele fabricate din Emax, foarte rezistente și cu o capacitate impresionantă de a imita smalțul natural, alături de cele din ceramică feldspatică, confecționate din ceramică stratificată. Indiferent de materialul din care sunt confecționate, fațetele sunt cimentate pe dinți șlefuiți minim în prealabil, fiind atașate de smalțul pregătit prin tehnici avansate de adeziune, asigurându-se confortul pacientului.
O categorie specială de fațete sunt cele făcute din compozit, direct pe dinte, de către medicul stomatolog. Acestea sunt utile atunci când trebuie refăcută o muchie incizală sau trebuie modificat aspectul dinților printr-o tehnică minim invazivă. Estetica și rezistența acestui tip de fațete este mai scăzută decât a celor din ceramică, cu toate acestea fiind mai avantajoase din punct de vedere financiar datorită eliminării laboratorului de tehnică dentară.
Etapele tratamentului cu fațete dentare
Tratamentul cu fațete dentare presupune mai multe etape pentru ca pacientul să se bucure de un rezultat atât estetic, cât și funcțional. Pașii principali sunt:
- Consultul inițial – pacientul explică medicului motivul pentru care dorește să apeleze la acest tip de tratament, stomatologul evaluând atât sănătatea dinților, cât și poziția acestora, asigurându-se că pacientul este eligibil pentru acest tip de tratament. Există uneori situații când, din cauza înghesuirilor semnificative ale dinților, se recomandă prima dată tratamentul ortodontic.
- Planificarea tratamentului – în această etapă sunt stabilite forma, culoarea și dimensiunea fațetelor, precum și eventualele tratamente pe care pacientul trebuie să le realizeze în prealabil.
- Pregătirea și amprentarea dinților – dinții sunt șlefuiți la nivelul smalțului, fiind astfel creat spațiu pentru fațete. Șlefuirea este una cât se poate de minim invazivă, întrucât nu afectează decât stratul extern al dinților. După șlefuire, dinții sunt amprentați sau scanați pentru a se transmite datele laboratorului de tehnică dentară. Până când tehnicianul realizează lucrarea protetică, pacientului i se aplică o lucrare provizorie care are rolul de a proteja preparația.
- Aplicarea fațetelor – odată venite de la laborator, fațetele sunt verificate atât pe model, cât și în cavitatea orală, medicul asigurându-se că acestea sunt perfect funcționale și se pretează la estetica înaltă promisă. Dacă atât medicul, cât și pacientul sunt mulțumiți de aspectul acestora, fațetele sunt cimentate direct pe dinți.
- Ajustările finale – după cimentare, medicul verifică încă o dată calitatea fațetelor, analizându-le atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.
După cimentarea fațetelor, pacientul părăsește cabinetul cu un zâmbet nou, perfect. Pentru o bună întreținere a fațetelor, se recomandă controale și igienizări periodice, fiind astfel menținută calitatea lucrării protetice.