Radiografia dentară este o investigație neinvaziva ce oferă o imagine a oaselor maxilare, a dintilor și țesuturilor moi, care ne oferă informații despre exista unor carii, leziuni la nivelul dintilor (granuloame, chisturi), formațiuni la nivelul osului sau nivelul pierderii de țesut osos in cazul afecțiunilor parodontale.
Este deosebit de utila in orice intervenție chirurgicală, ajutând medicul sa aprecieze relația dintilor cu formațiunile anatomice (canal mandibular, sinusuri maxilare, fose nazale).
Tipuri de radiografii dentare.
1. Ortopantomograma – oferă o imagine 2D a cavității bucale, fiind deosebit de utila in majoritatea intervențiilor stomatologice
2. Radiografie orală cu film mușcat sau Bitewing – arată in detaliu coroanele dintilor, medicul putând observa cariile, tartrul, pierderi ale densității osoase.
3. Radiografia retroalveolara sau periapicala – prin intermediul acesteia putem observa dintele in totalitate, de la coroana pana la rădăcina, împreuna cu osul înconjurator
4. Radiografia ocluzala – utila pentru Evidențierea dintilor supranumerari, incluși, fracturi ale proceselor alveolare
5. Radiografiile dentare extraorale – utilizate in special in Ortodonție pentru a vizualiza relația dintre dinti, craniu si dezvoltarea acestora.
6. Tomografie computerizata dentară – evidențiază structurile interioare ale corpului, permițând efectuarea măsurătorilor de mare precizie, in special in cazul efectuării manoperelor chirurgicale
Prezintă riscuri efectuarea radiografiei?
Pana nu demult, era considerat ca o radiografie iradiază și prezintă riscuri pentru pacient, insa cu aparatele de ultima generație, acestea au fost reduse la minim, expunerea la radiatii in momentul efectuării unei radiografii fiind echivalentul unei plimbări pe jos in intervalul orar 11-13 sau vizualizarea unei emisiuni timp de câteva ore la tv.
Pregătire:
1. Îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din regiunea cervico-faciala
2. Echiparea cu un sort de protecție cu plumb
3. Poziționarea corecta la aparat cu ajutorul radiologului
4. Radiologul va ieși din încăpere, timp in care aparatul va face Mișcările necesare, timp in care pacientul trebuie sa stea nemișcat, nesimtind nicio durere.