Ce este medicina regenerativă și ce presupune aceasta
Medicina regenerativă este un domeniu în continuă evoluție al științei medicale care a atras atenția și a revoluționat medicina în ultimii ani, fiind o metodă care se concentrează pe tratarea, înlocuirea și restaurarea funcțiilor pierdute sau a țesuturilor deteriorate prin folosirea unor procese biologice și tehnologii avansate. Acest tip de medicină propune valorificarea capacității naturale de vindecare pe care oamenii o dețin, utilizând celule procesate, sânge, țesuturi etc. Citește în continuare pentru a afla mai multe despre medicina regenerativă și despre potențialul pe care îl are de a schimba radical tratamentele numeroaselor afecțiuni.
Ce este medicina regenerativă?
Medicina regenerativa explorează puterea ființei umane de a se regenara și vine cu soluții inovatoare pentru tratatea bolilor cronice, a leziunilor grave și a multor alte afecțiuni considerate până acum incurabile. Aceasta și-a câștigat notorietatea undeva în anii 1990, moment în care ingineria tisulară a luat avânt și a devenit populară pentru cercetarea celulelor stem despre care știm deja că au numeroase beneficii miraculoase pentru organism.
Cu alte cuvinte, obiectivul principal al medicinei regenerative este acela de a înlocui organele sau țesuturile afectate din cauza diverșilor factori (boli, răni, îmbătrânire), în loc de a trata simptomele prin medicamente și alte proceduri.
Organismul uman are fascinanta capacitate de a se regenera odată la 7 ani, la trei niveluri esențiale:
- Molecular, incluzând molecule mici precum este ADN-ul, carbohidrații sau grăsimile.
- Celular, unde sunt implicate structurile celulare responsabile de creșterea și reproducerea celulor din corp, neuronii sau axonii.
- Tisular, cuprizând pielea, oasele, mușchii sau sângele.
Ce tipuri de medicină regenerativă există și ce tehnologii sunt utilizate?
Deși medicina renerativă continuă să își contureze ramurile odată cu descoperirile și progresele specialiștilor, există deja câteva domenii și tipuri majore bine definite, printre care:
- Ingineria tisulară – această tehnologie constă în plasarea biomaterialelor realizate prin imprimare tridimensională (3D) în corpul pacientului, contribuind astfel la stimularea creșterii unui nou țesut. Materialele folosite pentru acest proces sunt metalele, ceramica sau polimerii care sunt imprimate strat cu strat, folosindu-se și de celule vii pentru a crea structuri ce pot, într-un final, înlocui diferite părți ale corpului.
- Tratamente celulare – unul dintre cele mai cunoscute concepte din medicina regenerativă este utilizarea celulor stem, acesta fiind și unul dintre modurile prin care organismul nostru are capacitatea de a se repara. Cu toții avem milioane de celule stem adulte, iar acestea pot fi obținute din varii surse precum: măduva osoasă, sângele, pulpa dentară sau chiar din țesuturile embrionare (sânge găsit în cordonul ombilical și placentă după naștere). Conform studiilor, celule stem au un potențial foarte crescut de regenerare a țesuturilor deteriorate din corp, iar dacă sunt grupate și injectate în zonele afectate ajută la reconstrucția acestora, fiind eficiente în vindecarea unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, leziuni cerebrale sau artrită.
- Terapia PRP (plasmă bogată în trombocite) – după cum o spune și denumirea, terapia PRP este un tip de medicină regenerativă care se folosește de funcțiile trombocitelor, substanțe ce contribuie la oprirea sângerărilor în cazul deteriorării vaselor de sânge. Această intervenție este una minim invazivă și foarte eficientă pentru tratarea afecțiunilor precum ar fi osteoartrita, căderea părului, întinerirea pielii sau după o procedură stomalogică complexă. În contextul medicinii estetice, este cunoscută și sub numele de tratament vampir, iar procesul implică recoltarea unei cantități de sânge, separarea plasmei bogate în trombocite și ulterior injectarea acesteia în piele. Dacă îți dorești o piele mai fermă, luminoasă și cu un aspect vizibl mai sănătos, atunci nu ezita să iei în considerare terapia PRP disponibilă în clinica Dr. Kurbe. Plasma PRP va stimula producția de colagen, va diminiua ridurile fine și cicatricile și va oferi elasticitatea mult dorită pielii.
Concluzie
Viitorul medicinii regenerative este unul pe cât de promițător, pe atât de plin de provocări ce țin de siguranța, accesibilitatea și eficacitatea intervențiilor pe termen lung. Totuși, până când noi variabile ajung cunoscute publicului larg, există câteva tehnologii emergente în medicina regenativă la care poți apela cu încredere. În plus, nu ezita atunci când vii în clinica Dr. Kurbe să discuți cu specialiștii de acolo despre aceasta.