Scroll Top
str. Delea Noua nr. 23 Corp C1

Ce este implantul dentar, când este necesar și din ce materiale este confecționat?

implantologie

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar reprezintă un dispozitiv medical utilizat pentru a înlocui rădăcina dintelui natural care nu mai este pe arcadă, preluând astfel funcțiile dintelui pierdut. Acesta se prezintă ca un “șurub” inserat în os, peste care este cimentată sau înșurubată o coroană dentară, arătând identic cu dintele pe care îl înlocuiește. Odată cu modernizarea medicinei, implanturile dentare au devenit o alternativă ideală în cazul pierderii dinților, fiind tratamente eficiente, estetice și cu o durată de viață lungă.

De asemenea, alegerea implantului dentar în locul altor metode de restaurare, precum puntea dentară, nu este doar o soluție mai eficientă, ci și mai conservatoare, întrucât dinții vecini nu sunt afectați de inserarea acestuia. Fie că înlocuiesc un singur dinte sau o arcadă întreagă, acest tip de tratament oferă, pe lângă recăpătarea totală a funcționalității dinților, încrederea de sine ce dispare odată cu pierderea dinților de pe arcadă.

În ceea ce privește componentele sale, implantul dentar este alcătuit din: implantul propriu-zis (un șurub care se inserează în os în locul rădăcinii), bontul protetic (element de legătură între implant și coroană dentară) și coroana sau lucrarea dentară, cea care se vede la nivelul cavității orale și care înlocuiește practic dintele pierdut. Implantul poate susține de la o coroană individuală ce înlocuiește un singur dinte, până la o punte sau chiar o lucrare pentru toată arcada, atunci când sunt inserate mai multe implanturi la nivelul maxilarelor.

Când este necesar implantul dentar?

Implanturile dentare sunt o soluție ideală în cazul în care dintele de pe arcadă nu mai poate fi salvat prin tehnici clasice (spre exemplu, tratamentul de canal urmat de o coroană dentară). Fie că vorbim de lipsa unui singur dinte sau a unui întreg grup, implanturile dentare reprezintă cea mai bună modalitate de a reda funcția dinților naturali, menținând în același timp structura oaselor maxilare prin prevenirea resorbției osoase.

În plus, implanturile aduc confort pe termen îndelungat, prin întregirea zâmbetului și recăpătarea încrederii de sine a pacientului. Modul de funcționare al implantului este identic cu cel al dintelui natural: este inserat în locul rădăcinii pierdute și transmite direct forțele din timpul masticației la nivelul oaselor maxilare. De asemenea, este mult mai comod decât o lucrare mobilizabilă, având aceleași avantaje ca cele ale dinților naturali.

În situația în care dintele este atât de afectat de carie încât nu mai poate fi salvat, s-a fracturat în urma unui traumatism sau pacientul suferă de anodonție (lipsa mugurelui dentar din care se dezvoltă ulterior dintele), inserarea unui implant este, cu siguranță, metoda ideală de tratament cu rezultate estetice, complet funcționale și cu o longevitate semnificativă pe arcadă.

Din ce materiale este confecționat implantul dentar? 

Materialul din care este confecționat implantul dentar joacă un rol esențial în eficiența și durabilitatea tratamentului, de el depinzând rata de succes a intervenției.  Implantul reprezintă un dispozitiv medical sub forma unui șurub fabricat din titan, un material biocompatibil care se va integra la nivelul osului în care este inserat, fiind necesar ca acesta să fie acceptat de organismul pacientului. De asemenea, este foarte important ca materialul din care este confecționat șurubul propriu-zis să fie suficient de dur pentru a rezista presiunilor masticatorii de zi cu zi și a trece testul timpului, lucru pe care titanul îl face cu siguranță. Mai mult, restul materialelor din componența lucrării pe implant trebuie să fie durabile și estetice, de aceea se utilizează cel mai des titanul, zirconiul și ceramica. Datorită proprietăților lor estetice deosebite, acestea reușesc să înlocuiască nu doar funcțional, ci și estetic dintele pierdut, integrandu-se cu restul dinților naturali de pe arcadă. Rata crescută de biocompatibilitate pe care o are titanul sugerează un prognostic favorabil în majoritatea tratamentelor, situațiile în care șurubul să fie respins fiind destul de rare.

Leave a comment

× Chat