Oferte Dr. Kurbe | Oferte stomatologice si estetice

Scroll Top
str. Delea Noua nr. 23 Corp C1

Caria secundara

WhatsApp Image 2022-11-08 at 11.01.31 (2)
Caria secundara

Ce este caria secundară

Caria secundară marginală apare pe coroana unui dinte obturat, la nivelul limitei de contact dintre marginea cavităţii şi materialul de obturaţie, de obicei din cauza unei igiene precare . Aceasta are tendinţa de a evolua către pulpa dentară, provocând infectarea acesteia sau chiar fracturarea peretilor dentari.

Caria secundară marginală este o afecțiune dentară care apare atunci când caria se dezvoltă la nivelul marginii sau a suprafețelor de contact ale unei plombe sau proteze dentare. Această afecțiune poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi:

  • Deteriorarea sau desprinderea plombei sau a protezei dentare, care permite bacteriilor să pătrundă în spațiile dintre dinți și să dezvolte carii.
  • Adaptarea plombei sau protezei la dinți în mod incorect sau neadecvat, ceea ce poate crea spații între dinte și plombă unde se poate dezvolta caria.
  • O igienă orală inadecvată, care poate permite bacteriilor să se acumuleze la nivelul marginii plombei și să provoace carii.

Tratamentul cariei secundare 

Simptomele cariei secundare marginale pot include sensibilitate la cald sau rece, durere la masticație, inflamația gingiilor și apariția cariilor la nivelul marginii plombei sau protezei dentare.

Tratamentul cariei secundare marginale implică îndepărtarea cariei și a plombei sau protezei dentare deteriorate, urmată de aplicarea unei noi plombe sau proteze dentare. Este important să urmați o igienă orală adecvată și să vizitați regulat dentistul pentru a preveni apariția cariilor și a altor probleme dentare.

Prevenirea cariei secundare marginale poate fi realizată prin adoptarea unor măsuri simple de prevenire, cum ar fi menținerea unei igiene orale adecvate prin periajul dinților de două ori pe zi și utilizarea aței dentare zilnic, evitarea consumului excesiv de alimente și băuturi zaharoase și efectuarea controalelor dentare regulate.

Pentru a obține o evaluare a stării de sănătate orale, programați-vă la un specialist. 

Leave a comment

× Chat