Oferte Dr. Kurbe | Oferte stomatologice si estetice

Scroll Top
str. Delea Noua nr. 23 Corp C1

Aparatul dentar

aparatul-dentar-blog
aparatul dentar

ce este APARATUL DENTAR?

  • Înainte de a vă monta aparatul dentar, medicul dentist sau ortodont vă poate recomanda extracția molarilor de minte. Motivul acestei intervenții este că molarii de minte îți pot prelungi sau ruina progresul.
  • Cele mai comune tipuri de aparate dentare sunt cele metalice sau “tradiționale”. Se găsesc la nivel mondial de peste 100 de ani.
  • Aparatele in ziua de azi, sunt mai mici, mai rapide, confortabile, eficiente. Aparatele metalice sunt cele mai populare printre copii și adolescenți. Acestea funcționează prin aplicarea bracketilor și conectându-le cu un fir (arc). Arcul este legate de bracketi folosind legături elastice, care vin intr-o gama larga de culori din care să alegeți. Pentru a muta dinții, medicul ortodontul efectuează ajustări la arc, la programările periodice, mai exact la fiecare 4-5 săptămâni.

Un aparat dentar este un dispozitiv ortodontic utilizat pentru a corecta pozitia dintilor si a maxilarelor. Aceste dispozitive sunt concepute pentru a ajuta la alinierea dintilor si la corectarea problemelor de ocluzie, cum ar fi dintii suprapusi sau spatiile intre dinti. Aparatele dentare pot fi utilizate la orice varsta, de la copii la adulti.

Tipuri de aparate dentare

Exista doua tipuri principale de aparate dentare: fixe si mobile. Aparatele dentare fixe sunt cele mai comune si sunt alcatuite dintr-o serie de brate metalice, cunoscute sub numele de brackets, care sunt lipite pe suprafata dintilor. Aceste brackets sunt legate intre ele printr-un fir metalic subtire, numit arc ortodontic, care este reglat in mod regulat pentru a aplica o presiune continua asupra dintilor, astfel incat acestia sa se alinieze treptat. Uneori, aparatele dentare fixe pot include, de asemenea, dispozitive auxiliare, cum ar fi dispozitive de ancorare (bite plate) sau elastic (legaturi elastice) pentru a ajuta la corectarea pozitiei dintilor.

Aparatele dentare mobile, pe de alta parte, sunt dispozitive care pot fi indepartate si purtate in afara orelor de tratament. Acestea includ, de obicei, o serie de placi de plastic transparent, cunoscute sub numele de alignere sau clear alignere, care se fixeaza peste dinti si sunt schimbate periodic pentru a aplica o presiune constanta pe dinti si a indrepta pozitia acestora.

Indiferent de tipul de aparat dentar utilizat, tratamentul ortodontic poate dura intre cateva luni si cativa ani, in functie de severitatea problemei dentare si de modul in care pacientul raspunde la tratament. Este important sa urmati sfaturile medicului stomatolog si sa respectati programul de intretinere si de igiena orala pentru a obtine cele mai bune rezultate si pentru a evita complicatiile.

In concluzie, aparatul dentar este un instrument ortodontic valoros pentru a ajuta la corectarea pozitiei dintilor si a maxilarelor, imbunatatind astfel aspectul fizic si functionalitatea sistemului dento-maxilar.

Related Posts

Leave a comment

× Chat