Scroll Top
str. Delea Noua nr. 23 Corp C1

ALL ON 4 – TREND SAU CONCEPT?

ALL ON 4 – TREND SAU CONCEPT?

În prezent, din ce în ce mai mulți pacienți ajung să fie edentați total chiar și la vârste nu foarte înaintate, ceea ce demonstrează că și tinerii pot fi afectați de boala parodontală.

Cum apare parodontopatia?

Factorul etiologic al bolii parodontale este reprezentat de placa bacteriană; dacă aceasta nu este înlăturată prin mijloace de igienă dentară riguroase (periaj, duș bucal, ață dentară), se transformă cu ușurință în tartru dentar care poate fi plasat atât supra-, cât și subgingival. Urmează astfel un lanț simptomatologic: sângerări gingivale, retracții gingivale, halena (respirație urât mirositoare), sensibilitate la cald sau rece. Aceste simptome sunt tratate superficial de pacienți, până când apare mobilitatea dentară și, automat, pierderea dinților în stadiile cele mai avansate ale bolii parodontale.

Nu putem combate retracția osoasă sau gingivală, dar putem stagna evoluția bolii parodontale prin igienizare profesională, chiuretaje ale pungilor parodontale, tratamente laser, etc. Așadar, este important să identificăm această problemă la timp, pentru a preveni pierderea dinților.

Dacă totuși, pacientul, din diferite motive, a pierdut toți dinții sau mai prezintă doar resturi dentare irecuperabile, inserarea unor implanturi dentare și realizarea unei lucrări protetice înșurubabile reprezintă singura soluție pentru a avea o lucrare fixă.

În funcție de cazul clinic existent, medicul poate propune inserarea a 4, 6, 8, sau 12 implanturi. De aceea, pacientul trebuie informat în legătură cu situația sa osoasă, dacă se pot insera un număr mai mare sau limitat de implanturi, lucru care se stabilește după efectuarea unui computer tomograf.

„ALL ON 4” nu trebuie să fie un trend afișat pe fiecare panou publicitar existent. Pacientul trebuie să cunoască faptul că All on 4 este un concept: a fost creat pentru a reda pacienților edentați total zâmbetul, funcționalitatea și încrederea de sine.

De ce 4, de ce nu 6 / 8 / 12 implanturi dentare?

Majoritatea pacienților edentați total prezintă deja o ofertă osoasă săracă din cauza atrofiei osoase. Astfel, inserând 2 implanturi în zona frontală și două implanturi angulate în zona laterală, se evită adiții osoase irelevante în unele situații clinice care țin de vârsta pacientului, afecțiunile sistemice dar și statusul financiar. Trebuie să căutăm soluții pentru pacienți, de durată, dar ținând cont de anumite criterii; fiecare plan de tratament se discută cu pacientul, iar acesta alege împreună cu medicul ce este mai adecvat.

Implicit, acolo unde situația clinică permite, vom insera 6, 8 sau 12 implanturi dentare.

În concluzie, All on 4 este un concept, o tehnică și în niciun caz un trend.

Leave a comment

× Chat