Scroll Top
str. Delea Noua nr. 23 Corp C1

Adiție de os: tot ce trebuie să știi 

aditia de os

Adiție de os: tot ce trebuie să știi 

Pe fondul atrofiei osoase cauzate de diverși factori, stomatologii apelează de cele mai multe ori la intervenția de adiție de os. Survenită cel mai des în cazul pregătirii pentru inserarea implanturilor dentare, adiția de os este o procedură destul de complexă, destinată persoanelor care, ai ghicit, au pierdut o parte semnificativă din structura osoasă și își doresc să aibă un zâmbet în egală măsură estetic, dar și funcțional. 

Care sunt cauzele atrofiei osoase? 

Această afecțiune apare atunci când osul nu mai este stimulat în mod natural de către organism, lucru care se întâmplă câns pierzi unul sau mai mulți dinți. În lipsa unei danturi complete, maxilarul nu mai primește forța de masticație care stimulează regenerarea osoasă, și astfel se ajunge la situația nefericită în care ai nevoie de o adiție de os.  

Atrofia osoasă este influențată nu doar de pierderea dinților, ci și de anumite afecțiuni care pot accelera acest proces. De exemplu, osteoporoza, infecțiile și inflamațiile nu cauzează direct resorbția osoasă, dar pot slăbi structura oaselor și grăbi degradarea lor, inclusiv la nivelul maxilarului.  
Este important să fii conștient și de faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, și calitatea oaselor scade treptat, iar oasele faciale nu fac excepție de la regulă. În egală măsură, dacă ai grijă de dantura ta și mergi regulat la stomatolog și îi urmezi indicațiile, nu va trebui să-ți faci griji pentru asta multă vreme de acum încolo. 

Ce presupune intervenția? 

Fie că ai suferit o pierdere osoasă la nivelul mandibulei sau al maxilarului, trebuie să-ți implementezi de la început gândirea că șansele de a reveni la normal sunt maxime. În cele mai multe cazuri, această pierdere este descoperită când pacienții încep investigațiile în vederea inserării implanturilor dentare, care, dacă osul nu este suficient de rigid pentru a le susține, nu este posibilă. Aici intervine adiția de os. Este o procedură relativ comună pentru stomatologi și se realizează sub anestezie locală, ceea ce înseamnă că nu vei simți absolut nimic.  

Procesul începe cu o consultație și o radiografie, în urma cărora medicul va putea trage concluzii exacte despre starea actuală a danturii tale. Ulterior, împreună cu tine, medicul va stabili dacă osul inserat va fi din surse naturale sau unul din material sintetic biocompatibil. În funcție de cantitatea de os necesară și de zona care trebuie tratată, așteaptă-te să petreci în cabinet de la jumătate de oră până la două ore. După ce s-a încheiat această etapă, pregătește-te pentru perioada de recuperare preț de câteva săptămâni, în care medicul își va dori să facă verificări periodice. 

Concluzie 

Deși în majoritatea cazurilor adiția de os se face înaintea inserării unui implant, poate fi făcută și preventiv, în cazul în care ai pierdut o parte din os și nu vrei ca afecțiunea să avanseze. În cazurile severe, atrofia osoasă poate duce chiar la schimbarea structurii faciale. 

Cum îți poți da seama că ai atrofie osoasă? Fii atent la semne precum retragerea gingiilor, slăbirea dinților rămași sau dacă observi că protezele nu mai stau la fel de bine. Dacă te confrunți cu una dintre aceste situații, vino la o consultație în clinică, de unde vei pleca cu siguranță cu o soluție la problema ta și cu sfaturi utile care te vor ajuta să zâmbești cu încredere pentru mult timp. 

 

Leave a comment

× Chat